Je to už nejaký čas, čo u nás pražíme sicílske pistácie. Konkrétne ide o pistácie s chráneným označením pôvodu D.O.P. z oblasti mesta Bronte pod sopkou Etna. Vždy sme vedeli, že ide o skvelé pistácie, no až po tejto našej návšteve Sicílie sme zistili, ako veľmi sú unikátne. Na Sicílii sme strávili niekoľko dní, aby sme videli a pochopili ako a kde sa tieto pistácie pestujú.
Sopka Etna
Výrazným faktorom kvality všetkého, čo sa na tomto ostrove vypestuje, je sopka Etna. Chceli sme ju vidieť a zažiť zblízka, aby sme ju spoznali čo najlepšie. Náš sprievodca Francesco nás sprevádzal po tomto vulkáne celý deň, počas ktorého sme sa dozvedeli množstvo úchvatných informácií. Etna je s nadmorskou výškou 3357 metrov nad morom najvyšší a najaktívnejší vulkán v Európe. Jej aktivita je však mimoriadne nepredvídateľná. Sopečná pôda, pozostávajúca z lávy po erupcii, vytvára unikátne podmienky pre pestovanie rôznych rastlín ako sú vinič, olivy, citrusy, figy či pistácie.
Veľmi zaujímavý je fakt, že každá erupcia tejto sopky prináša úplne iný a jedinečný mix minerálov, ktoré sú v láve obsiahnuté.
Ako nám povedal Francesco, aj každé víno, hoci aj z rovnakej oblasti pod Etnou, tak chutí úplne rozdielne. Vzal do ruky väčšie kusy sopečnej pôdy a názorne nám ukázal, ako pod jednotlivými rastlinami môže byť obsiahnutá rozdielna zmes minerálov, ktoré následne ovplyvňujú danú úrodu. Počas tohto dňa sme si pozreli niektoré staré krátery, ktorých je na Etne viacero, a takisto aj jaskyňu v láve vytvorenú vulkanickým procesom. Celý deň sme dostávali množstvo poučných informácií o vzniku a živote tohto vulkánu. Tak, ako to býva na tomto vrchu časté, aj nám sa v poobedňajších hodinách náhle zmenilo počasie, a zo slnečného bol razom zatiahnutý, chladný a upršaný deň.
Sad pistácií v Bronte
V malom, približne 20-tisícovom meste na úpätí Etny, sme mali dohodnuté stretnutie s Fabiom zo spoločnosti, ktorá sa už niekoľko generácií venuje pestovaniu pistácií, z ktorých následne vyrábajú rôzne produkty ako pistáciovú pastu, pesto, likér či cestoviny. Jeho starý otec tu kúpil v sedemdesiatych rokoch minulého storočia sad pistácií, o ktorý sa dodnes starajú a na ktorom pestujú tie najkvalitnejšie pistácie. Chránené označenie pôvodu D.O.P. Bronte zaručuje, že dané pistácie boli vypestované v tejto lokalite pod Etnou.
V tomto sade sme videli množstvo stromov pistácií. Sú tu aj stromy, ktoré majú odhadovaný vek 150-160 rokov. Ku kmeňom stromov tu dokonca nosia a ukladajú aj ďalšie väčšie kusy sopečnej pôdy. Úrodu zbierajú iba každé dva roky, pričom tento rok bol práve ten bez zberu. Snažia sa tak šetriť stromy a zároveň zabezpečovať čo najvyššiu kvalitu pistácií. Strom pistácie je dvojdomá rastlina a preto je pre úrodu nevyhnutné pestovať samičie aj samčie rastliny. Fabio nám ukázal samčí strom, ktorý sa stará o úrodu pre samičie stromy v tomto sade. V čase zberu pracuje v tomto sade približne 50-60 ľudí, ktorí musia v pomerne krátkom čase počas dvoch týždňov stihnúť pozbierať celú úrodu. Ako povedal Fabio, v septembrových horúčavách nad 30 stupňov, a s rôznymi hadmi, ktoré sa v tejto oblasti vyskytujú, to nebýva jednoduchá práca. Okrem obrovského množstva stromov pistácií, majú v sade aj olivovníky a takisto jeden strom mandle, ktorej úrodu využívajú pre osobnú spotrebu.
Vo výrobných priestoroch sme videli technológie na čistenie a triedenie zozbieraných pistácií. Obrovské množstvá pistácií majú uskladnené v samostatných vychladených skladových miestnostiach. Prísne hygienické pravidlá platia pre miestnosti, kde sa vyrábajú finálne produkty, ako to bolo aj v čase našej návštevy. Firma sa pripravovala na pistáciový festival, ktorý sa tu na Sicílii pravidelne koná na prelome septembra a októbra.
Sicílske pistácie z oblasti Bronte predstavujú len 1% celosvetovej produkcie pistácií. Sme skutočne radi, že máme pistácie práve z tejto výnimočnej lokality spod sopky Etny na tomto krásnom ostrove, a že ich môžeme u nás pražiť, vyrábať z nich pistáciovú nátierku a takisto pistáciové pesto.