Naša výberovka, 1. časť: Kávovník a jeho čerešne

Kávovník je ovocná drevina, ktorého história je známa už spred mnohých storočí. V súčasnosti sa pestuje v krajinách medzi obratníkom Raka a obratníkom Kozorožca, v ktorých má vhodné podmienky na rast - teplota, vlhkosť alebo nadmorská výška.

 

Hovoríme predovšetkým o dvoch druhoch kávovníka. Prvým je Robusta (Coffee canephora), ktorej krajina pôvodu sa udáva Sudán alebo aj Uganda. Pestuje sa v nižších nadmorských výškach a pri vyšších teplotách. Je odolnejšia voči chorobám. Zrnká tejto kávy majú v sebe viac kofeínu a jej chuť býva veľmi výrazná, zemitá, drevnatá a s ťažkým telom. Je rodičom kávovníka Arabika (Coffee arabica), ktorá pochádza z Etiópie, odkiaľ sa postupne rozšírila do viacerých častí Zeme. Arabika sa pestuje vo vyšších nadmorských výškach, pri nižších teplotách a atmosférickom tlaku, čo má za následok pomalšie dozrievanie. Vďaka tomu je kvalitnejšia, čo sa prejavuje komplexnejšími chuťami - napríklad ovocnými alebo florálnymi.

 

Arabika má viacero odrôd, ktoré sa navzájom líšia morfológiou rastlín ale aj chuťovými vlastnosťami samotnej kávy. Medzi najznámejšie patria Typica, Bourbon, Caturra, Catuai, Geisha či Pacamara.

 

Aj tieto odrody ešte môžu mať následne svoje variety. Napríklad Bourbon, ktorý vznikol krížením odrody Typica na ostrove Réunion, poznáme v červenej (Red Bourbon) alebo v žltej variete (Yellow Bourbon) podľa farby dozretej čerešne. Typickou črtou týchto káv býva predovšetkým sladká chuť. Káva Bobolink má v našej aktuálnej ponuke obe tieto variety, ktoré sa pestujú na farme Fazenda Ambiental Fortaleza v brazílskom regióne Mococa.

 

Samotná kávovníková čerešňa má veľkosť asi ako hrozno. V dozretom stave je sladká s jemnou a sviežou kyslosťou. Zaujímavosťou je, že po odtrhnutí už kávovníková čerešňa viac nedozrieva narozdiel od iného ovocia. Vo vnútri čerešní sa nachádzajú zrnká, ktoré sa pražia a ktoré máme všetci tak radi.

Späť do obchodu