Pripravili sme si pre vás recept, ktorý je ako stvorený pre adventné obdobie. Budeme radi, ak ho vyskúšate.
Potrebujeme
Cesto
- 200 g zmäknutého masla, plus navyše na vymastenie formy
- 200 g kryštálového cukru
- 4 vajcia
- 3 lyžice kávy
- 8 strukov kardamónu, semená odstránené a pomleté
- 250 g samokypriacej múky
Plnka
- 250 g smotana na šľahanie
- 1 lyžica krupicového cukru
- 5 strukov kardamónu, semená odstránené a pomleté
- 60 g drvených pistácií
Poleva
- 110 g práškového cukru
- 1 polievková lyžica teplej kávy
Postup
Rúru predhrejeme na 190°C. Tortovú formu s priemerom 23 cm vymastíme a vystelieme. Maslo a cukor dáme do misky a šľaháme do svetlej a nadýchanej hmoty. Pridáme vajcia, jedno po druhom, medzi každým pridaním šľaháme. Následne pridáme kávu a mleté semienka kardamónu. Dobre premiešame a pridáme múku. Zmes nalejeme do tortovej formy, vložíme do rúry a pečieme približne 20-25 minút. Po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
Pripravíme si plnku. V miske vyšľaháme smotanu. Pridáme práškový cukor, mleté semienka kardamónu a pistácie. Všetko spolu jemne vymiešame.
Polevu si pripravme tak, že do misky dáme práškový cukor a kávu. Zmes vymiešame do hladka.
Cesto koláča opatrne vodorovne rozrežeme. Spodnú polovicu koláča natrieme pistáciovou plnkou, a navrch položíme druhú polovicu cesta. Nalejeme polevu, ktorú ešte dozdobíme drvenými pistáciami.
Hotovo. Užite si túto tortu aj vy u vás doma počas zimných víkendov.