Banánový chlieb sme si veľmi obľúbili. Je jednoduchý a príde vhod prakticky kedykoľvek. Pripravili sme ho aj hosťom na degustačných raňajkách. Referencie na neho boli úžasné, z čoho sme mali obrovskú radosť. Upiecť si ho viete aj doma. Poďme teda na to.
Potrebujeme
- 340 g špaldovej hladkej múky
- 1 PL sódy bikarbóny
- 1/2 PL prášku do pečiva
- 1/2 PL mletej škorice
- 1/2 PL soli
- 2-3 zrelé banány (cca 350 g)
- 150 g bieleho jogurtu (prípadne rastlinnej smotany na pečenie v prípade vegánskej verzie)
- 5 PL medu
- 2 PL vanilkového cukru
- 130 ml oleja
- 2 PL vanilkového extraktu
- olej a špaldová polohrubá múka na vymastenie formy
Postup
V jednej mise si zmiešame špaldovú múku, sódu bikarbónu, prášok do pečiva, škoricu a soľ. V druhej mise vidličkou dôkladne rozpučíme zrelé banány a následne pridáme zvyšné ingrediencie, ktoré premiešame spolu s banánmi. Následne obsah oboch misiek spojíme a dôkladne premiešame v homogénnu zmes. Tú vylejeme do úzkej bochníkovej formy na pečenie vymastenej olejom a posypanej špaldovou polohrubou múkou. Na vrch ešte môžeme položiť pozdĺžne prekrojený banán. Chlieb vložíme do vyhriatej rúry na 175°C a pečieme 30 minút.
Po upečení chlieb vyklopíme a necháme vychladiť. Vychladený a nakrájaný chlieb odporúčame podávať s mandľovou nátierkou a čerstvými čučoriedkami.
A teraz už viac slov snáď netreba, stačí si vychutnávať. Dobrú chuť!